5.8 C
Pristina
spot_img

Ky qytet po teston një sistem që do të kufizojë nga distanca shpejtësinë e biçikletave elektrike

Date:

Share:

Amsterdami është një nga gjashtë qytetet evropiane që së shpejti do të testojë sistemin e kufirit të shpejtësisë në distancë për biçikletat elektrike, prandaj këshilltarja e trafikut në administratën e qytetit, Melanie van der Horst, e testoi vetë javën e kaluar, shkruan NL Times.

Sistemi i asistencës së pedalit të biçikletës elektronike të Melanie Van der Horst fiket sapo ajo hynte në një zonë të ndjeshme afër shkollave, parqeve, kryqëzimeve të zëna, punimeve në rrugë ose skenave të aksidenteve.

“Pashë një fëmijë duke luajtur me një top në ekranin tim. Jo shumë kohë pas kësaj, shpejtësia ime e vozitjes u ul në 15 kilometra në orë”, tha ajo.

Sistemi u zhvillua nga Townmaking Institute, një organizatë jofitimprurëse që krijon programe në fushën e lëvizshmërisë dhe sigurisë. Është ende në fazën eksperimentale, por Van der Horst mendon se është shumë premtuese. Ajo tha se beson se sistemi i ri mund të kontribuojë për ta bërë Amsterdamin përsëri më të sigurt.

Në vitin 2022, më shumë se gjysma e viktimave të trafikut në Amsterdam ishin çiklistë dhe një në dhjetë ngasin një biçikletë elektrike.

“Numri i aksidenteve që përfshijnë çiklistët është alarmant i lartë. Fëmijët nuk guxojnë më të ngasin biçikletën dhe të moshuarit zbresin nga biçikletat e tyre të zakonshme sapo vjen një shofer i “eksituar” me biçikletë elektrike. Më shumë se gjysma e të gjithë çiklistëve elektrikë udhëtojnë më shpejt se 25 kilometra në orë e lejuar. Ata janë shumë më të rrezikshëm se ata që ngasin biçikleta të zakonshme dhe shpesh shkaktojnë lëndime serioze në rast aksidenti”, tha Van der Horst.

Amsterdami do të fillojë me një sistem eksperimental vitin e ardhshëm.

Banorët e Amsterdamit mund të marrin pjesë vullnetarisht në projekt duke shkarkuar aplikacionin e kufirit të shpejtësisë dhe instaluar pajisjen e Institutit Townmaking në biçikletën e tyre elektronike.

Pesë qytete të tjera evropiane do të marrin pjesë në projekt, duke përfshirë Milanon, Athinën dhe Munihun dhe në muajt e ardhshëm autoritetet e qytetit të Amsterdamit do të konsultohen me qytete të tjera evropiane dhe prodhues të biçikletave elektrike për efektivitetin e pajisjes.

/Motilokal.com

Abonohuni

━ artikuj të ngjashëm

spot_img