5.8 C
Pristina
spot_img

Jeni kuriozë të mësoni se cilat janë 10 vendet me investimin më të madh në AI?

Date:

Share:

Raportet e fundit sugjerojnë se investimet në AI parashikohen të afrohen 200 miliardë dollarë në nivel global deri në vitin 2025, me vendet që konkurrojnë për të shijuar përfitimet që ka inteligjenca artificiale në produktivitet dhe ekonomi.Por, cilat  janë vendet që kanë investuar më shumë në AI midis 2019 dhe 2023? Statistikat e AI nga AIPRM krahasuan investimet e secilit vend me Shtetet e Bashkuara, e cila aktualisht po udhëheq rrugën për investime në AI.

Gjetjet kryesore:

Shtetet e Bashkuara investojnë më së shumti në AI, me një total prej 328,548 milionë dollarësh të shpenzuar në pesë vitet e fundit.

Kur shikohet investimi në raport me produktin e përgjithshëm ekonomik të vendit (GDP), Singapori kryeson në shpenzimet e AI, me 15,01 dollarë për çdo mijë dollarë të GDP , 16% më shumë se investimi i SHBA-së (për mijë dollarë GDP).

Top 10 shtetet me investimin më të madh në AI (2019 – 2023)

Statistikat e AI nga AIPRM, kanë zbuluar se Shtetet e Bashkuara janë vendi që investon më shumë në AI, me 328,548 milionë dollarë të shpenzuara në pesë vitet e fundit. Ata kanë investuar 67,911 milionë dollarë vetëm në vitin 2023, një rritje prej 65,94% nga ajo e vitit 2019.

Kina renditet e dyta me 132,665 milionë dollarë të shpenzuara për AI midis 2019 dhe 2023, rreth 60% më pak se Shtetet e Bashkuara. Investimi i vendit në AI është ngadalësuar që nga viti 2019, duke arritur në 15,071 milionë dollarë në vitin 2023, rreth një e treta më pak se shpenzimet e tyre në 2019.

Në vendin e tretë është Mbretëria e Bashkuar me një investim prej 25,541 milionë dollarësh gjatë të njëjtës periudhë, pothuajse 13 herë më pak se SHBA-ja në krahasim.

Vendi tjetër gjigant i teknologjisë në Azi, India, renditet në vendin e katërt me një investim prej 16,147 milionë dollarësh në AI në pesë vitet e fundit. Vendi tejkalon Gjermaninë, e cila renditet e pesta me gati 13% (1,847 milionë dollarë).

Vendi me rritjen më të madhe në investimet e AI në pesë vitet e fundit është Suedia, 2310%, mahnitëse!

10 vendet kryesore që tejkalojnë SHBA-në në investimet e AI në raport me GDP

Kur statistikat e investimeve të AI gjykohen kundrejt GDP-së së vendit (Produkti i Brendshëm Bruto), Singapori del në krye. Pavarësisht nga vendi i dhjetë për sa i përket sasisë së parave të shpenzuara, investimi i tyre gjatë 5 viteve të fundit është i barabartë me 1.5% të GDP-së së tij aktuale (në 2022). Kur krahasohet me SHBA-në, shkalla e tyre e investimeve në AI po tejkalon SHBA-në me 16% për mijë GDP.

Kjo ndiqet nga afër nga Suedia, investimi i së cilës në AI është mbi 14 dollarë për mijë dollarë GDP – ekuivalente me 1.4%. Ata janë gjithashtu i vetmi vend tjetër që investon më shumë se SHBA në AI në terma relative të pasurisë (mbi 9%).

Shtetet e Bashkuara po investojnë 12,90 dollarë për mijë dollarë GDP (1,29%), e ndjekur nga Estonia që po investon 10,89 dollarë për mijë dollarë GDP (1,089%).

AIPRM

Abonohuni

━ artikuj të ngjashëm

spot_img