5.8 C
Pristina
spot_img

Ku është strehimi më i kushtueshëm në Europë?

Date:

Share:

Finlandezët shpenzojnë më shumë për strehim, të ndjekur nga afër nga britanikët, sipas Resolution Foundation. Studimi britanik zbuloi se njerëzit në Finlandë harxhojnë 24% të shpenzimeve të tyre totale për strehim shumë më lartë se mesatarja e BE-së prej 15%.

Të dhënat kombinuan koston e qirasë aktuale të paguar me një vlerësim të kostos së pronarëve të banesave që do të paguanin nëse do të merrnin me qira shtëpinë e tyre në tregun e hapur të njohur si “qira e imputuar”. Strehimi në Poloni, nga ana tjetër, ka pjesën më të ulët të shpenzimeve nga çdo vend i OECD-së, duke zënë 6% të shpenzimeve.

Çmimi i banesave është më i lartë në MB, në krahasim me nivelet e përgjithshme të çmimeve të vendit, e ndjekur nga Zelanda e Re, Australia dhe Irlanda. Polonia dhe Greqia renditen të dyja shumë nën mesataren e OECD-së me koston e ulët të banesave që shpjegon pjesërisht konsumin e tyre të lartë të banesave.

Në Europë, çmimet e banesave janë rritur më së shumti në Turqi me shifra që tregojnë se çmimet e banesave turke janë 12 herë më të larta se sa ishin nëntë vjet më parë në terma nominalë. Kjo e vë një apartament në Stamboll në konkurrencë të ngushtë me Parisin dhe Londrën e shtrenjtë.

Ndër vendet anëtare të OECD-së, vendet e Europës veriore si Suedia dhe Finlanda kanë parë ndryshimin më të vogël, me më shumë se 4% rritje në çmimet nominale të banesave që nga viti 2015. Turqia ndiqet nga afër nga Hungaria, ku çmimet janë 166% më shumë se në vitin 2015.

Rritja e çmimeve të banesave dhe qirave kryesisht për shkak të rritjes së kërkesës nga blerësit e huaj dhe rritjes së vazhdueshme ekonomike po e bën më të vështirë për grekët të ngjiten ose të ngjiten në shkallët e pronave.

Një sondazh i fundit zbuloi se lufta kundër rritjes së çmimeve ishte çështja më e madhe e votuesve në zgjedhjet e ardhshme të BE-së, me 68% të të anketuarve që e quajtën atë një prioritet.

Fondacioni hartoi gjithashtu marrëdhënien midis prosperitetit të përgjithshëm të një kombi, krahasuar me sasinë e shërbimeve të strehimit që ai konsumon. Konsumi i banesave në Poloni ishte më i lartë, i ndjekur nga Greqia dhe Republika Çeke.

Familjet në Mbretërinë e Bashkuar, në raport me prosperitetin e përgjithshëm të vendit, konsumojnë shumë më pak banesa se familjet sesa të gjitha ekonomitë e tjera të OECD-së, përveç Kolumbisë, anëtarja më e varfër e grupit./Scan tv/

Abonohuni

━ artikuj të ngjashëm

spot_img