Shanset janë që kompania juaj të ketë një problem me angazhimin e punonjësve  dhe është koha për të vepruar sipas tij. Vetëm 33% e punonjësve në SHBA ishin të angazhuar në vitin 2023, sipas raportit të ri nga Gallup, firma analitike dhe këshilluese. Ndërsa kjo matje arriti në 34 për qind në shenjën e mesvitit, ajo ishte zvogëluar deri në fund të vitit.

Angazhimi i punonjësve u rrit për një dekadë, duke arritur kulmin vjetor prej 36% në 2020. Por, në vitin 2021, ai ra në 34% dhe ra edhe më tej në 32% në vitin 2022. Në vitin 2023, SHBA-së i duhej një “rikthim”  veçanërisht pasi punonjësit e  paangazhuar në mënyrë aktive çojnë në rreth 1.9 trilion dollarë në produktivitet të humbur në mbarë vendin.

Të dhënat e këtij viti tregojnë një përmirësim të lehtë: Përqindja e punonjësve të angazhuar u rrit me një pikë në vitin 2023 dhe punëtorët e paangazhuar në mënyrë aktive ra nga 18% në 2022 në 16% në 2023. Por, rritja është dërrmuese, thotë Jim Harter, shefi shkencëtar i grupit të punës. në Gallup: “Nuk është në nivelin që duhet të jetë.”

Disa faktorë kyç po i pengojnë ekipet, tha Gallup: domethënë, pritjet e paqarta, nivelet e ulëta të kënaqësisë dhe një lidhje më e dobët me misionin dhe qëllimin e organizatës. Të tre masat janë përkeqësuar nga katër vjet më parë.

Qartësia e roleve është një pikë e dobët veçanërisht shqetësuese, thotë Harter, pasi është “elementi më themelor” kur bëhet fjalë për angazhimin në punë. Përqindja e punonjësve që kuptojnë se çfarë pritet prej tyre në punë ka rënë në mënyrë dramatike në katër vitet e fundit, veçanërisht për punonjësit ekskluzivisht në distancë dhe hibridë , përkatësisht 12 dhe 13 pikë përqindje.

Raporti i Gallup identifikon disa shkaqe të mundshme, duke përfshirë përgjegjësitë shtesë të punës për punonjësit, ndryshimin e ekipit gjatë “Great Resignation” dhe, veçanërisht, 70% e menaxherëve që nuk kanë pasur trajnime formale për ekipet udhëheqëse hibride. Kështu, menaxherët e trajnuar, veçanërisht  mund të jenë një pjesë kyçe e zgjidhjes. Në të vërtetë, studimi i mëparshëm i Gallup zbuloi se menaxheri është pjesa dominuese e përvojës së punonjësve.

Për të filluar, liderët duhet t’i udhëzojnë menaxherët që t’u japin përgjigje kuptimplota punonjësve të tyre çdo javë, pasi mungesa e këtij reagimi javor përbën rënien më të madhe të lidhur me rënien e qartësisë së pritshmërive, sipas raportit. Menaxherët mund ta përdorin këtë kohë reagimi për të folur për qëllimet, prioritetet, pikat e forta dhe bashkëpunimin. “Nëse ka një ritëm të tillë me menaxherët dhe punonjësit, atëherë ne mund të jemi më efektiv se kurrë, sepse ju po kombinoni autonominë me menaxhimin e shkëlqyeshëm,” thotë Harter.

Por, koha për të dyfishuar rezultatin është tani, pasi fillon “vendi i ri-normalizuar i punës”, sugjeron raporti. Në të vërtetë, studimi tregon se koha e punës nga shtëpia është ulur në thelb në vitin 2023. “Frika ime është se, me kalimin e kohës, ne do të kemi një grup organizatash që janë edhe më të ndara nga njëra-tjetra për sa i përket cilësinë e kulturës së tyre. Ne do të kemi të pasur dhe ata që nuk kanë”, thotë Harter.

Thënë kjo, është e qartë se organizatat mund ta kenë këtë të drejtë, ai thotë: “Është vetëm një çështje për të vënë më shumë theks te menaxherët dhe rolet e tyre në mënyrën se si ne mund t’i bëjmë rolet e tyre më efektive dhe efikase në këtë vend të ri pune.”

inc